Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα του Αμβρακικού Κόλπου

Πολλά και σημαντικά στοιχεία για τις χελώνες Καρέτα-Καρέτα του Αμβρακικού Κόλπου διεξάγονται από την έρευνα που διενεργεί ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ. Είναι γνωστό ότι οι χελώνες βρίσκοντας πλούσια τροφή στον Κόλπο μεγαλώνουν σταθερά και όταν ενηλικιωθούν πηγαίνουν για αναπαραγωγή στην Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ασχολείται από το 2000 με τις χελώνες του Αμβρακικού Κόλπου όπου συμμετείχε στο πρόγραμμα LIFE-Φύση της ΕΤΑΝΑΜ, που μεταξύ άλλων έκανε κάποιες σημαντικές διαπιστώσεις που αφορούν τη σχέση χελωνών και αλιείας. Στη συνέχεια ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα καταγραφής των χελωνών στον Κόλπο. Το πρόγραμμα γίνεται δυο φορές το χρόνο, από 5 μέρες κάθε φορά. Οι χελώνες πιάνονται με τα χέρια από ερευνητή που πηδάει από βάρκα μόλις τις δει. Στη συνέχεια οι χελώνες μετριόνται και, αν δεν είναι ήδη μαρκαρισμένες, μαρκάρονται με ειδικά σήματα.
Στο τελευταίο 5-νθήμερο που έληξε πριν μερικές μέρες πιάστηκαν 30 χελώνες, οι περισσότερες ανήλικες. Από αυτές οι 7 ήταν ήδη μαρκαρισμένες από προηγούμενα ταξίδια στον Κόλπο και στις οποίες μετρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης (περίπου 1 εκατοστό το έτος). Οι χελώνες Καρέττα μεγαλώνουν σχετικά αργά και χρειάζονται 20-30 χρόνια για να ενηλικιωθούν.
Κατά την διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος, μια μικρή χελώνα βρέθηκε τυλιγμένη σε εγκαταλειμμένο δίχτυ, ευτυχώς κοντά στην επιφάνεια όπου μπορούσε να αναπνεύσει. Μετά από πολύ προσπάθεια η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ την ανέβασε στην βάρκα και την απελευθέρωσαν από το δίχτυ. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν μάλιστα ότι είναι «μοιραίο οι χελώνες να ερχονται σε επαφή με τα δίχτυα των ψαράδων και πολλές φορές να μπλέκονται σε αυτά».
Παρόλα αυτά οι χελώνες παίζουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου, αφού τρέφονται κυρίως με καβούρια και μέδουσες που αν αυξηθούν πολύ αποτελούν πρόβλημα για τους ψαράδες.
Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 250 χελώνες στον Κόλπο σε διάφορα στάδια ανάπτυξής τους. Αναμένεται ότι με τη συνέχιση του προγράμματος και την ανάλυση των δεδομένων θα βγουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για την ανάπτυξη της Καρέττα και τον οικολογικό της ρόλο.
Μάλιστα ο ΑΡΧΕΛΩΝ δίνει την δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να «υιοθετήσει» μία από τις 250 χελώνες Καρέτα-Καρέτα του Αμβρακικού Κόλπου και να λάβουν μια φωτογραφία της χελώνας, ένα δίπλωμα «υιοθεσίας» και το ιστορικό της συγκεκριμένης θαλάσσιας χελώνας.Μοναδική υποχρέωση του «αναδόχου» είναι η κατάθεση ποσού 50 ευρώ τα οποία και θα διατεθούν στο ερευνητικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου