Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου τα περιστατικά με τις θαλάσσιες χελώνες καρέττα-καρέττα, αρκετές εκ των οποίων (πάνω από πέντε), έχουν “ξεβραστεί” νεκρές στην παραλία του Λαγανά.
Το περίεργο όμως στην όλη υπόθεση, είναι ότι οι συγκεκριμένες χελώνες έχουν σημάδια από  δαγκωματιές, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες να “κυκλοφορούν” στη Ζάκυνθο διάφορα σενάρια, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι οι χελώνες έχουν δεχτεί επίθεση από σκυλόψαρα, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι οι θανάσιμοι τραυματισμοί έχουν λάβει χώρα από δόντια καρχαροειδών! Προσθέτουν, μάλιστα, πως στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νησιού μας έχουν εμφανιστεί καρχαροειδή, τα οποία φτάνουν το ένα μέτρο σε μήκος!
Ο Δήμαρχος Λαγανά, πάντως, Διονύσης Κομιώτης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν καρχαροειδή στην περιοχή του, τονίζοντας πως τα όσα λέγονται είναι ανυπόστατες φήμες, ενώ χαρακτήρισε και φαντασιόπληκτους όσους διαδίδουν τέτοιες ψευδείς, όπως τόνισε, ειδήσεις.
Από ΄κει και πέρα, τόσο το Λιμεναρχείο, όσο και το Πάρκο, ψάχνουν τη συγκεκριμένη υπόθεση, προκειμένου να “διαλυθεί” και η παραμικρή υποψία. Πηγές από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, πάντως, αναφέρουν ότι ο θάνατος των χελωνών δεν έχει προέλθει ούτε από παραγάδια, ούτε όμως και από ταχύπλοα.
Επισημαίνουν, δε, πως δεν είναι σε θέση να ανακοινώσουν την ακριβή αιτία του θανάτου και γι΄ αυτόν τον λόγο έχουν στείλει δείγματα από τις νεκρές χελώνες σε εργαστήριο των Αθηνών, ούτως ώστε ειδικοί επιστήμονες να αποφανθούν για το αν οι δαγκωματιές έχουν προέλθει από καρχαροειδή.
Ένα σημαντικό στοιχείο ακόμη που ερευνά το Πάρκο, είναι αν οι δαγκωματιές είναι προγενέστερες ή μεταγενέστερες του θανάτου. Αν συμβαίνει το πρώτο, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα, όμως αν συμβαίνει το δεύτερο δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Να προστεθεί ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία μαρτυρία που να επιβεβαιώνει ότι στη Ζάκυνθο έχουν εμφανιστεί καρχαροειδή, ενώ οι περιπολίες του Πάρκου και του Λιμεναρχείου θα συνεχιστούν για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια γεγονότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου